”Vi lagar mat av räddade råvaror”

Entreprenören Filip Lundin räddar råvaror och arbetar för minskat svinn i sitt företag Sopköket. Han har ett stort socialt engagemang som han nu kombinerar med sin passion för företagande.

Filip Lundin startade sitt första företag när han var 16 år. Nu är han 24 och har på senare tid synts överallt i media där han berättat om sitt företag Sopköket, som har visionen att ta ett helhetsgrepp för att minska olika former av svinn.

Berätta hur du fick idén till Sopköket.

– Sommaren 2015 var jag på en längre resa i Indien. När jag kom hem hade jag en idé om att starta en foodtruck som skulle servera ekologisk och vegansk mat. Jag började undersöka marknaden och konstaterade snabbt att det redan fanns en sådan i Stockholm. Den var dessutom väldigt cool så jag la snabbt ner det projektet.

Men hur var det nu med Sopköket?

– Ungefär i samma veva dök namnet Sopköket upp i mitt huvud. Jag ringde pappa direkt, det brukar jag göra när jag vill bolla idéer, och han tyckte att det var ett jättebra namn. Jag började fundera på catering istället för foodtruck och det är nu en viktig del av Sopkökets verksamhet. Cateringuppdragen är vår primära inkomstkälla.

Filip Lundin startade Sopköket efter en resa till Indien.

Berätta mer om verksamheten!

– Vi arbetar för att minska svinn på olika sätt: mat, lokaler, arbetskraft etcetera. Vi lagar mat av räddade råvaror som vi i dagsläget får från ICA och Paradiset. Dels i form av catering men råvarorna blir också till luncher för barnen på skolan Fryshuset Husby. Överblivna luncher skänks till hemlösa.

Vad tycker skolbarnen om att äta räddad mat?

– De är väldigt positiva och det är en viktig del i projektet att få dem att förstå varför det är betydelsefullt att minska svinnet. Samarbetet med Fryshuset Husby har gjort en stor skillnad för Sopköket eftersom vi nu har tillgång till ett restaurangkök gratis, förutsatt att vi förser skolan med skollunch. Där kan vi även laga mat till cateringuppdragen och vi anställer långtidsarbetslösa från Husby.

 

Hur har du finansierat starten av Sopköket?

– Jag fick låna en liten summa av pappa i starten som redan är återbetald, i övrigt har jag inte tagit några lån. Nu har Sopköket fått ett stipendium av Vinnova som gör att vi kan utveckla skolmatsprojektet snabbare. Jag har fått mycket hjälp av vänner som har jobbat som volontärer på olika uppdrag. Det har verkligen varit en positiv överraskning för mig att så många har velat engagera sig i Sopköket.

Vad driver dig?

– Jag tycker det är väldigt kul med företagande. Att dessutom lyckas kombinera det med möjligheten att göra något bra för miljö och människor gör mig extra motiverad.

Har du gjort något misstag under den första tiden som du lärt dig av?

– Jag har lärt mig att inte skjuta upp svåra och obekväma beslut som påverkar andra människor. Nu är det tydlig kommunikation direkt som gäller.

 

Bild på Amado Effio, vice chef och Filip Lundin, vd Sopköket

Vad har du för råd till andra som går och funderar på en affärsidé?

– Prata om din idé med så många som möjligt. Det kanske finns någon som vill sno den, men desto fler som vill hjälpa dig. Många får samma influenser och gör samma analys och har kanske därför samma idé som du, men väldigt få realiserar sina tankar. Execution is everything!

Vilket råd skulle du ge dig själv om du kunde gå tillbaka i tiden?

– Glöm inte att ANDAS och försök att inte oroa dig så mycket.