”Pengar är inte värt någonting om man inte mår bra”

Det som från början skulle vara ”några sköna månader i New York” blev istället en helt ny bana – som tårtdesigner och grundare av Thoras tårtor. En otippad vändning för Thora L Norgård, som var mitt i karriären som teaterproducent – och som aldrig gillat att baka.

Hon säger att hon är en smula galen. Att hon sällan ser några hinder där andra skulle stoppat sig själva för länge sedan. Som när hon skrev till Oprah Winfrey för att be om finansiellt stöd för ett teaterprojekt för ungdomar som hon jobbade med – hon fick dessvärre aldrig något svar – eller som när hon tog ett stort lån för att kunna gå en utbildning i New York, utan att ha någon som helst koll på vad den innebar. Men Thora L Norgård är glad över sin galenskap, utan den skulle hon inte ha upptäckt sin känsla för tårtor.

Du jobbade som teaterproducent – vad hände?

– På pappret hade jag ett jättebra jobb, en fast anställning i en bransch där det är extremt svårt att få det. Men jag mådde inte bra, jag var stressad hela tiden och på fritiden orkade jag inget annat än att ligga och kolla på matlagningsprogram. Ett av dem var Cake Boss som handlade om en galen tårtdesigner. Det fick mig att börja experimentera lite själv. När situationen på jobbet sedan blev ohållbar bestämde jag mig för att ta tjänstledigt för att plugga, jag hittade utbildningen i tårtdesign och kände bara: Där ska jag gå! Jag hade ingen plan med det, det var mest en väg ut ur stressen.

Thora L Norgård, Thoras tårtor, gör en tårta.

Kunde du varva ner i New York?

– Haha, nej det kan man inte säga! Skolan jag började på visade sig vara en kulinarisk bootcamp. Stenhårt arbete och nolltolerans mot att missa en enda dag. Jag som hade trott att det skulle bli några sköna månader med lite bakning och tårtpyssel på förmiddagarna och sedan soft New York-häng på kvällarna kunde verkligen inte haft mer fel. Men jag bestämde mig för att satsa, jag skulle bli bäst i klassen.

Och hur gick det, blev du bäst?

– Ja, faktiskt. Jag gick ut som Top of class. Det visade sig rätt snabbt att jag hade en fallenhet för tårtdesign – och så kom tankarna på att jag kanske skulle kunna syssla med det här professionellt. Eftersom jag hade noll på  branschen skickade jag några bilder på mina tårtor till konditorn Roy Fares och Per Mattson, som är chefskonditor på NK i Stockholm, för att fråga om jag hade potential. Det sa båda två att jag var svinduktig. Jag har fortfarande kontakt med dem, de har blivit lite som mina mentorer.

 

Thoras Tårtor sett utifrån gatan.

Sedan då? Startade du företaget på en gång när du kom hem?

– Nej, jag behöll min anställning men hyrde in mig i ett kök där jag gjorde tårtor på beställning. Det gick sådär – eftersom det krävs så mycket prylar för att göra tårtor insåg jag rätt snabbt att jag behövde ett eget ställe. När jag väl hade det sa jag upp mig och startade ett aktiebolag. Det var viktigt för mig, att just ha ett aktiebolag. Jag kände att jag investerade mig i själv på det sättet, tog mitt konstnärskap på allvar.

Hur går det nu?

– Att baka tårtor är en dyr historia vilket såklart återspeglas i priset. Att ständigt behöva göra kunderna medvetna om vilket arbete som ligger bakom är slitsamt. Än så länge kan jag inte ta ut någon lön, men jag är glad! Det är ju ändå viktigast. Pengar är ju inte värda någonting om man inte mår bra.

Vilka är de största misstagen du gjort längs vägen?

– Mina största misstag var att jag började jobba på heltid med företaget i januari, en riktig lågsäsong i tårtbranschen, och att jag inte hade byggt upp en ekonomisk buffert innan. Jag hade verkligen kunnat planera lite smartare…

Framtiden då? Ska du bli hela Sveriges tårtdrottning?

– Jag tror att man kan gå två olika vägar i tårtbranschen. Antingen expanderar man och har till exempel ett kafé i anslutning till tårtverkstaden, eller så gör man tårtor på beställning vid sidan om ett annat jobb. Just nu lutar jag åt att expandera. Det finns jättemycket att göra i den här branschen och tids nog tror att jag det kommer att bli lättare ekonomiskt att göra tårtor.