Praktiskt i starten

Här är alla steg du behöver gå igenom för att komma igång med ditt företag.

Ring oss!

Ring oss!

Går du i starta eget-tankar? Våra nystartsrådgivare finns här för diskussion och rådgivning, dygnet runt.

0774-40 00 35

Starten – steg för steg

När du har säkerställt att din idé är något som dina tänkta kunder vill ha är det bra att komma igång med de praktiska delarna. På den här sidan hittar du en övergripande checklista på vad som behöver vara på plats rent praktiskt för att du ska få en riktigt bra start på ditt företagande.

Starta bolag – 13 praktiska grundsteg

1. Välj bolagsform – enskild firma eller aktiebolag? Kanske handelsbolag? Läs på om de olika företagsformerna här.

2. Vad ska företaget heta? Det finns en del att ta hänsyn till i namnvalet. Du kan också söka på ett namn och se om det är upptaget.

3. När du ringat in företagsform och namnförslag registrerar du ditt företag. Har du e-legitimation använder du enklast e-tjänsten på Verksamt.se.

4. Anmäl ditt företagsnamn till Bolagsverket, via e-tjänsten på Verksamt.se. En registreringsavgift betalas samtidigt. OBS! Se till att skicka in minst tre namnförslag, ifall det första inte godkänns.

5. Har du säkerställt ett startkapital? Råd och information om finansiering hittar du här.

6.  Ansök om F-skattesedel för företaget, via e-tjänsten på Verksamt.se. Det behövs för att du ska kunna fakturera. Alternativt kan du ansöka om F/A-skattesedel om du delvis ska vara anställd fortfarande.

7. Läs på och fundera på om du behöver registrera dig för att betala moms redan nu. Beroende på verksamheten kan du också behöva anmäla ett kassaregister.

8. Läs på om skatter och avgifter i stort. Vet du till exempel hur och när skatt på din försäljning betalas ska betalas in? Här hittar du en bra översikt.

9. Ska du anställa direkt, behöver du även anmäla dig som arbetsgivare.

10. Branschspecifika tillstånd? För vissa verksamheter krävs det tillstånd. Vilka som kan behövas för just din verksamhet kan du läsa mer om här. Kolla även upp vilka försäkringar du bör ha från start.

11. Avtal. Se till att till exempel ha kompanjonsavtal på plats om du startar eget ihop med andra.

12. Försäkringar – vänta inte med viktiga grundskydd för ditt företag, såsom en sjukförsäkring. Läs mer här.

13. Skaffa ett bokföringsprogram. Du är skyldig att bokföra dina inkomster och utgifter så fort du startar ett företag. Du kan också välja att ta hjälp med bokföringen. Läs mer här och här.

Matig checklista och lönekalkylator

Via sajten Nystartad.se hittar du ett lönekalkylator-verktyg för att räkna på hur mycket du kan ta ut i lön varje månad.


64 tips när du startar

Nyföretagarcentrum har samlat 64 tips i sin guide för blivande entreprenörer.
64 tips för dig som vill starta och driva eget