”Jag vill att varenda förälder och lärare ska vara EQ-smart”

När barnen ändå spelar så mycket på telefoner och surfplattor – varför inte göra något vettigt av det? Så tänkte Rosie Linder och gav sig ut på en svindlande resa i en för henne helt ny värld. I dag driver hon Peppy Pals, företaget bakom spelen, böckerna och snart även filmerna som lär barn om empati och relationer.

Rosie Linder har alltid sagt till sina barn att toppbetyg inte är det enda som avgör hur framgångsrik man blir i livet. IQ och EQ, emotionell intelligens, går hand i hand och det är minst lika viktigt att man beter sig schysst mot både sig själv och andra.  Det är också anledningen till att hon, mitt karriären som civilekonom och utan någon som helst koll på vad som skulle krävas av henne, bestämde sig för att ge sig in i spelbranschen.

Vad var det som fick dig att känna att ”nu gör jag det”?

– Jag hade nått toppen av min karriär som civilekonom inom byggbranschen och längtade efter något annat, något som kändes meningsfullt. Under den tiden spelade mina döttrar, som då var åtta och elva år, mycket på sina Ipads, spel som var ytliga och könsstereotypa. Det var frustrerande och jag kände starkt att man borde utnyttja spelens kraft till något djupare än att måla Barbie-dockor och skjuta på varandra. Sen satte jag igång.

Rosie Linder, Peppy Pals, med kolleger vid ett bord.

Men du som kom från en helt annan bransch – var sjutton började du?

– Jag fortsatte till en början med mitt gamla jobb, men skrev på kvällar och helger på en affärsplan – som jag visste skulle behövas för att bland annat kunna söka Almilån och för att få trovärdighet i mina kontakter med olika aktörer och inkubatorer. Att jag inte kunde någonting om varken psykologi eller spelutveckling var jag inte orolig över, jag var övertygad om att så länge jag brinner för idén så kommer jag att kunna samla ihop de människor som behövs för att förverkliga idén.

Lyckades du med det då? Att samla ihop ett bra gäng?

– Det tog sin tid, men det gick! För att hitta utvecklare reste jag runt till olika spelutvecklingsuniversitet och pratade med studenter. På skolan Future Games i Stockholm kom jag i kontakt med ett gäng som precis hade avslutat sin utbildning, de gillade min idé och ville också skapa spel som förändrar världen. Ganska snabbt såg jag till att de blev delägare i företaget, något jag tror är väldigt viktigt. Det ger motivationen som behövs för att man ska klara av det otrygga livet som det ändå innebär att driva en startup. Även vår CMO som har kommit in senare har fått bli delägare. Med oss längs vägen har vi också haft flera forskare och även psykologen Bodil Wennberg.

Nu har ni varit igång sedan 2014 – hur går det?

– Barnsegmentet är svårt, men vi har hittat flera olika kanaler för att nå ut med våra produkter och det går hela tiden framåt. Förra året hade vi ett stort samarbete med Max Hamburgare och i år kommer vi att släppa en tv-serie på Viaplay. Vi håller också på att bygga en webbaserad plattform, som både föräldrar och skolor ska kunna prenumerera på, och så har vårt material börjat användas i ledarskapsutbildningar! Det har nämligen visat sig att Peppy Pals, som från början var tänkt för förskolebarn, också fungerar alldeles utmärkt som diskussionsunderlag för vuxna.

Rosie Linder, Peppy Pals, på företagets kontor.

Om du skulle gå tillbaka i tiden och ge dig själv ett råd – vad skulle det vara?

– Prata gärna med investerare tidigt för att förstå vilka nyckeltal de kollar på för att vilja investera, men avvakta med att pitcha skarpt tills du har en någorlunda fungerande affärsmodell. Att springa runt och pitcha kräver så mycket tid och energi att det kan vara bättre att lägga den energin på ditt företag och på försäljningen. Om du kan visa att dina produkter eller tjänster säljs och är efterfrågade så kommer nog investerarna ändå.

Hur ser din vision ut?

– Jag vill att varenda förälder, lärare och anställd ska vara EQ-smart. Att låta barn ta del av Peppy Pals är en sak, men det krävs kunskap och engagemang från vuxna för att det ska bli bra samtal om känslor och empati.