”Frihet har alltid varit viktigare än trygghet”

En bok om yinyoga för stressade svenskar blev vägen till att starta aktiebolag. Yogaläraren och journalisten Magdalena Mecweld tog steget att satsa på sin passion – och fick både trygghet och frihet på köpet.

Redan som barn gillade hon att tänka på de stora frågorna. De där som handlar om livet, döden och vår plats i universum. Hon var nyfiken på filosofi och meditation, men det var först efter en allvarlig fallolycka i tonåren som Magdalena Mecweld upptäckte yogan – och vilken positiv effekt den kan ha på kroppen. Hon, som hade fått höra att hon med största sannolikhet skulle bli rullstolsburen, blev tack vare yogan helt återställd. Det blev början på en livslång resa med yogiska förtecken.

Från frilansjournalist till yinyogaguru på heltid – hur gick det till?

– Jag hade jobbat som frilansjournalist under lång tid, samtidigt som jag skrev min magisteruppsats och hade en liten dotter. Till slut sa kroppen ifrån, jag drabbades av giftstruma och blev beordrad att vila. Eftersom jag hållit på med ”vanlig” yoga sedan fallolyckan, men plötsligt inte fick det längre, började jag med yinyoga istället. Det är en yogaform som innebär vila för kroppen. Återigen hjälpte yogan mig att bli helt frisk. År 2011 tänkte jag att de stressade svenskarna behövde en bok om yinyoga – jag skrev den, och den blev en succé! Sedan gjorde jag också en app, började hålla föredrag och startade ett aktiebolag.

Det låter som att ditt liv förändrades en hel del i och med boksläppet?

– Sedan boken kom 2012 har mina kurser varit fullbokade. Boken låg i topp på Bokus och Adlibris listor över hälsoböcker och ett dygn låg appen etta i världen. Och även om frihet alltid varit viktigare än trygghet för mig, var det otroligt skönt att för första gången kunna ta ut en lön, som a-skattare. Inte minst efter tiden som sjuk, med enskild firma är man mer utsatt om inkomsterna är låga.

Vad skulle du säga är dina största drivkrafter?

– En föreläsare jag hade på universitetet en gång sa: “gör det du älskar, förr eller senare blir det ett yrke”. Och det rådet har jag följt. Jag hade aldrig ambitionen att bli en stor journalist. Andra frilansare gjorde intervjuer per telefon för att spara tid, men för mig var mötena och att få sitta i folks kök och prata det viktiga. Jag var också yogalärare av lust och skrev boken av lust – och även om jag skrev boken på ett år så hade jag gjort research för den i 25 år, för att yogan varit mitt intresse under så lång tid.

Magdalena Mecweld i Indien.

Vad har varit mest oväntat?

– Att intresset för yinyoga var så stort och att boken har förändrat flera människors liv. Jag visste att svenskar var stressade men förstod inte vidden av det. Jag tror att en del av succén ligger i titeln, Vila dig i form med yinyoga. Är det något fler behöver i dag så är det att vila, vara här och nu och inte så mycket ”i huvudet” hela tiden.

Har du gjort några lärorika misstag som egenföretagare?

– Jag var lite slarvig med mina kvitton när jag fortfarande jobbade som frilansare och fick en revision. Skatteverket ringde upp och kunde inte förstå hur jag kunde leva på mina låga inkomster. Det var inget fel, jag hade bara inte redovisat tillräckligt noga. Jag gillar att betala skatt. Det känns skönt att vara en del av samhället och ge tillbaka för tider då jag kunnat studera. Och nu har jag sjukpenning om jag skulle behöva, det är en fin trygghet.

Vad är det bästa med att ha egen firma?

– Friheten. Just nu sitter jag på en strand i Goa och jobbar. Jag bestämmer när jag börjar på morgonen och när jag slutar på kvällen. Men är man en orolig själ och har stort ekonomiskt behov kan det vara stressande att vara sin egen. För mig har det ekonomiska aldrig varit det viktigaste.

Vad vill du säga till andra som funderar på att starta eget? 

– Tänk inte så mycket, bara gör. Och följ din dröm.