”Barnen lekte typ kurragömma med Facetime”

Emil Ovemar och hans kollega Björn Jeffrey startade eget – under Bonniers tak. Det gav en trygghet som gjorde det möjligt att satsa stort och, tvärtemot vad många kanske tror, gå helt sin egen väg.

Han hade aldrig jobbat med produkter för barn. Aldrig skapat en spel-app. Ändå tvekade han inte en sekund på att han fått en idé med potential att bli världsledande.

Du har sagt att man för att lyckas som entreprenör måste vara lite defekt. Vad menar du med det?

– Alltså, för att lyckas måste du verkligen brinna för din vision och ha självförtroende och karisma nog att förverkliga den. Det är bra att också lyssna på andra men innerst inne måste du veta att det här är något världsbäst och sen bara se till att baxa det i mål. Och det kan man ju på ett sätt se som något defekt. Att inte respektera gränser. Men för en entreprenör är det en nödvändig egenskap, så i det sammanhanget vill jag nog ändå inte se det som en defekt.

När du och Björn Jeffrey startade Toca Boca var ni anställda av Bonnier. Hur gick det till?

– Vårt ursprungliga uppdrag var att se hur traditionella medier, som magasin och tidningar, kunde transformeras till digitala upplevelser. Efter ett tag kändes det gjort och då fick vi istället uppgiften att skapa en digital produkt eller tjänst som inte utgick från de gamla affärerna, det vill säga som inte handlade om att förändra ett gammalt beteende utan var något helt nytt.

Och av alla ting blev det just digitala leksaker för barn?! Hur kom det sig?

– Jag har alltid älskat att leka. Tyckt att barn, för det mesta, är mer intressanta att prata med än vuxna. Älskat deras fantasi och hur de så fullständigt kan gå upp i leken. Och jag hade iakttagit barn, mina egna och andras, och sett hur de använde tekniken. De hade inte alls samma respekt för den som vi vuxna, lekte typ kurragömma med Facetime och så. Så jag kände väldigt direkt att här fanns något stort att göra. Inte minst eftersom marknaden för digitala barnspel vid den här tiden var väldigt likriktad. Barns lek och kreativitet förtjänar den största respekt. Det hade inget annat företag gjort och därför var den platsen på marknaden ledig för oss att kliva in på.

Hur gjorde ni för att komma på idéerna till själva spelen?

– Vi testade oss fram. Med hjälp av barn. Till ett av våra första spel, Tea Party, klippte vi ut koppar och kannor och kakor i papper, och lade ovanpå en läsplatta. Sen fick barnen köra igång. Och vi upptäckte att de ju inte alls ville hålla på och laga och preparera och göra fint, utan de ville bara just fika. Och prata.

Ja, Toca Bocas appar skiljer sig ju lite från andra barnspel, just genom att till exempel uppmuntra till lek utanför den digitala världen. Hur tänkte ni kring det?

– Från början var vi fyra föräldrar i arbetsgruppen. Vi utgick från vad vi själva uppskattade när våra barn spelade. Som att spelen skulle vara könsneutrala, uppmuntra till lek också utanför plattan och, precis som ”vanliga” leksaker, sakna instruktioner som begränsade kreativiteten. Om du köper en docka till ditt barn så måste hen ju inte ta del av fyra sidor regler innan hen vet hur man ska leka med den.

Ni startade som sagt under Bonniers paraply. Vilka fördelar kan det ha jämfört med att starta helt på egen hand?

– Det gav oss en möjlighet att genomdriva våra idéer med en stor integritet. Vi behövde inte lägga tid på att jaga pengar och anpassa oss till investerare.

Och nackdelar…?

– Man måste ta hänsyn till den befintliga organisationen. Det kan ta lite tid att driva igenom saker, jämfört med om man kör helt på egen hand.

Nu har ni blivit uppköpta av kanadensiska leksaksjätten Spin Master. Hur kändes det?

– Vi kunde ju inte styra vem som skulle köpa oss, så det kändes ju lite läskigt på ett sätt. Men Spin Master är ett jättebra val, det ger oss större möjligheter att utveckla våra produkter och eftersom de jobbar med fysiska leksaker kan vi lära oss mycket av varandra.

När man ser er resa i backspegeln ser den ju mer eller mindre spikrak ut. Har ni gjort några misstag som du kan bjuda på?

– Om man inte gör misstag betyder det att man fortsätter att göra som man alltid gjort. Och det är ju inte ett alternativ om man vill komma på något nytt. Vårt arbetssätt var ju att testa oss fram, så det är klart att vissa idéer landade bättre än andra. Men jag ser det nog inte så mycket som misslyckanden, utan snarare som mer eller mindre bra förslag.

Så om du fick chansen att åka tillbaka i tiden och ge dig själv ett råd inför starten, vilket skulle det vara?

– Det skulle nog vara att satsa ännu större. Man måste våga drömma större än sina vildaste drömmar. Då skulle jag varit bättre förberedd för framtiden.